Mansell Park | Derbyshire

Home / Mansell Park | Derbyshire

The Site

The is located in the countryside and forms part of a small cluster of buildings. It is bounded by open agricultural land to the south and a dwelling to the west. Access is via a single lane access track to the north. To this east is another house.

The privacy of the new house as well as those of the people who already live on or near the site was an important element of the design. The orientation of the site also means there will be plenty of natural sunlight pouring in, whilst ensuring that it will not overheat.

Metal Clad Modern Barn Conversion
Existing barn for conversion
Side view existing barn for conversion

The Barn

The steel portal framed building is a traditional Dutch barn with two lean-to projections either side of the main building. The building has been used to house livestock and for the storage of hay and agricultural implements.
The building is entirely enclosed on all four sides with concrete blockwork walls with a mix of fibre cement sheeting, timber boarding and corrugated metal sheeting thereafter. The roof is clad with fibre cement sheeting.

The building already has a number of openings including which we sought to make use of within the overall design.

The Brief

The brief for this project was to create a 5 bed, luxury home. Featuring a games room/ cinema room, sun lounge as well as a large open plan kitchen dining living space that made the most of the views from the site.
The design retains all existing external cladding as part of the conversion (including concrete blockwork, fibre cement sheeting, timber boarding and corrugated metal sheeting).
A modest number of new openings were proposed to the north west, north east and south east elevations. The south west elevation would remain intact to preserve the building’s original character from the most visible elevation. The fenestration has been designed to have a vertical emphasis which would result in a modern quasi-agricultural conversion.

The existing steel frame would remain intact with no demolition proposed as part of the application. Some existing corrugated cladding from the rear facing lean-to projection would be stripped back but the steel frame would be retained as an open feature within the proposed garden area.

The living accommodation is arranged over 2 floors to maximise views and light in to the building.

We now have permission for this and are excited to see this project take shape on site.

Anthracite Windows
Converted Barn
Black Metal Cladding
Barn Conversion Interior ideas
Modern metal clad barn conversion
Barn conversion floor plans
Barn Conversions – Not just homes

What can I use a redundant barn for? When thinking of converting a barn or agricultural building most people assume that this is to create [...]

Using Corten in your Barn Conversion

What is Corten? Corten is the general name for a material which forms a stable rust-like appearance after exposure to weather that was developed to [...]

Protected Species in Barn Conversions

Ecology and Barn Conversions One thing you may not have considered when planning to convert an agricultural building is the need to consider the impact [...]

What works are allowed under Class Q?

Tweet Class Q is the permitted development right to convert agricultural buildings into homes.   Permitted development (PD) is the right of an owner to [...]

Can I convert a barn in a Conservation Area?

In this article, we look at whether you can convert a barn into a house if your building is in a conservation area. In some [...]

Barn Conversion Layout Ideas

Thinking of taking on a barn conversion project? Thinking of taking on a barn conversion project? The internal layout is one of the most important [...]

What is Class Q Permitted Development?

One way to convert a barn into a home is to use permitted development rights. Class Q is the name given to the permitted development [...]

Barn Conversion Materials

A guide to external materials for your barn conversion A barn was originally built to fulfill an agricultural function and not to house people. It [...]

Flourish Farm Barn | Derbyshire

Home / Flourish Farm Barn | Derbyshire

The Site

The barn is part of a wider group of farm buildings. It is the last building of the group, looking out over the fields which also allows it to be developed and sold as a separate entity to the farm. The existing building is enclosed on three sides with concrete blockwork walls to a height of approximately 1.5m. Above the blockwork the walls of the barn are finished in vertical timber cladding on two sides (north and west elevations), the east elevation is clad in profiled steel cladding, above this the roof is corrugated metal sheet roof.

Modern Class Q Barn concept
Exisitng Barn
Barn to be converted

The Barn

This is was in low level agricultural use before we were approached by the owner to prepare and submit an application. It was used for a mixture of agricultural uses, but primarily machine store and hay store.

It is steel framed with a small blockwork wall and timber cladding above.. The barn entrance was into the courtyard but the best views are on the other side of the building out into the landscape.

Structurally it the frame had clearly been exposed to the elements for many years but was structurally sound. The land slopes away down to the field behind the barn.

The Brief

We were appointed by the owner to help with re-purposing the building for sale. In this instance, it was considered that this building would be best used as a 3 new homes.

Here we have used a mixture of the existing blockwork and timber cladding and inserted contemporary, glazed openings that accentuate the form of the original building.

This is a building which like so many, had it not been allowed to change the use to a dwelling would have sat in the landscape largely redundant except for some very light agricultural storage use. The application has been approved but has not started on site yet.

Timber Cladding Square
Simple Barn Interior Corner Window Landscape
Concrete interior
Barn conversion interior ideas

Longrose Barn | Derbyshire

Home / Longrose Barn | Derbyshire

The Site

The application site is relatively flat and there are no changes in levels. It sits within a wider landscape context of undulating countryside. There are attractive views in all directions, but particularly to the north and south. The surrounding land use is predominantly agricultural. There are several farmsteads within the vicinity of the site, and the nearest settlement lies approximately 500 metres to the east.

 

The buildings are accessed via a surfaced private track. The track connects the site to the highway via an existing access.

Barn Conversion visual
Existing stone barn before conversion
Existing barn before conversion

The Barn

The buildings on the site are arranged in two distinct blocks located next to each other. The larger block is formed of a traditional stone and tile barn with an adjoining modern steel framed addition, known as the Black Barn. The modern addition is finished in corrugated sheets above a concrete panel plinth. The smaller block consists of a single detached steel framed agricultural building, known as the Green Barn. This building is enclosed on three and a half sides, with the half open side facing the other barn, maintaining a sense of enclosure from outside the site.

The Brief

We were approached to create two homes from the existing barns on site.

The Black Barn is a small traditional stone barn physically linked to a larger steel portal framed building. The building will be converted into a six bed home comprising an open plan kitchen/dining area, open plan living/lobby area, utility/plant room and 3 no. bedrooms on the ground floor. At first floor the accommodation would comprise a study, storage and 2 no. bedrooms (with ensuites).

The Green Barn is a modern steel portal framed building finished with green corrugated metal cladding. The building would be converted into a four bed dwellinghouse comprising an open plan living/kitchen area, open plan lobby/dining area, WC, plant room, utility/storage room and 2 no. bedrooms (with ensuites) on the ground floor. The first floor would comprise a games room and 2 no. bedrooms (with ensuites).

The roof will be fitted with PV panels that would provide the majority of the electricity for the dwellinghouses. Primary heating would be provided by a Ground Source Heat Pump system.

Stone Barn Conversion
Metal Clad Barn Conversion
Barn in field
Stone and Metal Barn Conversion
Barn Conversion Ground Floor Plan
Barn conversion bedroom
Stone and Timber Barn Conversion
Barn conversion kitchen

GET IN TOUCH

Our staff bring a wealth of experience from a range of backgrounds to help with your Barn Conversion project. Find out what we can do to help you bring your project to life.

The Barn | Alfreton, Derbyshire

Home / The Barn | Alfreton, Derbyshire

Barn conversion

The Site

THE BARN is a conversion set within the Derbyshire countryside, in a rural setting but within walking distance of the pub, shops and regular buses. We worked with the Client to create a new 4 bed home, garaging and store.

The Barn

The existing steel portal frame agricultural buildings stand on a solid concrete slab, on top of which sits an external wall of concrete blockwork. From this, timber and corrugated metal cladding raises to the eaves. The roof is formed by corrugated cementitious boards and clear fibre glass roof lights.

The main access to the building is provided by steel roller shutters and doors. Both buildings are simple and of a utilitarian nature, as is the land, track and access to them.

Barn to be converted
Barn to be converted

The Brief

The overall design intention was set to be simple and to reflect the utilitarian and agricultural character of the existing buildings. Therefore it is proposed to retain the existing building, avoiding, where possible, the removal of existing elements. Whilst retaining the existing building and without compromising its original character, the new design will deliver comfort with a small energy footprint- a futureproofed building.

The design was conceived to follow Class Q principles maintaining the current height and footprint of the building, with the exception of the new balcony and new external wall leaf, which should not be greater than a 300mm projection beyond the footprint and ridge of the existing building, which as a result it will help to deliver a more efficient building overall.

Timber Clad barn conversion
Class Q roof panel
Solar roof Class Q
Anthracite Windows
Converted Barn
Converted Barn
Converted Barn
Anthracite Windows

GET IN CONTACT

Comprising town planners and architects and heritage experts our staff bring a wealth of experience from a range of backgrounds to help with your Barn Conversion project. Find out what we can do to help you.

Woodhay Farm | Derbyshire

Home / Woodhay Farm | Derbyshire

The Site

The intention of this conversion was to retain the agricultural character of the building whilst providing a modern attractive home.

The barn conversion is recently completed and demonstrates the charm and potential many modern agricultural buildings offer when converted to residential use. Like many smaller farms, this building was located on a holding which has dramatically reduced its farming operation over the past 20 years, which in this instance has led to a number of agricultural buildings being surplus to requirements.

Class Q Barn Conversion
Barn before conversion
Class Q Interior before conversion

The Barn

This is a building which like so many, had it not been allowed to change use to a dwelling would have sat in the landscape largely redundant except for some very light agricultural storage use.

It is steel framed and metal clad, with a small blockwork wall internally. The barn entrance was into the courtyard but the best views are on the other side of the building out into the landscape.

Structurally it is in effect two barns joined together and this gives it a very distinctive roof form. The land slopes away down to the field behind the barn. It had been used as a hay store historically, but by the time we were on site, it was left largely vacant except for some storing a little agricultural machinery.

The Brief

We were appointed by the owner to help with re-purposing these buildings, and in this instance, it was considered that this building would be best used as a new residential building. The site is located in open countryside, at the edge of small complex of former agricultural buildings.

Here we have used corrugated sheet metal to clad the building, a material that is common to modern agricultural buildings, and inserted contemporary, glazed openings that accentuate the form of the original building.

This is a building which like so many, had it not been allowed to change the use to a dwelling would have sat in the landscape largely redundant except for some very light agricultural storage use.

Barn Conversion Bedroom
Barn Conversion decking
Porch on barn conversion
Kitchen Barn Conversion
Class Q Barn Conversion
Class Q internal
Class Q internal
Class Q internal

GET IN TOUCH

Our staff bring a wealth of experience from a range of backgrounds to help with your Barn Conversion project. Find out what we can do to help you bring your project to life.

Green House Farm | Ashover, Derbyshire

Home / Green House Farm | Ashover, Derbyshire

Barn conversion in progress

The Site

The farm is set within the Derbyshire countryside, surrounded by open fields, and benefits from stunning views across the valley. It was once home to a moderate agricultural farm. The buildings had sat empty for many years after the viability of the farm declined due to changes in the UK farming industry. The previous owner put the site on the market and due to a lack of interest from local farmers in purchasing the farm, residential development was considered to be the most feasible route to securing their future use and ensuring the farm remains a continued presence in the surrounding landscape.

The Barn

The project comprises three existing stone barns, a farmhouse, and a number of portal-framed agricultural buildings. The three stone barns will be converted into dwellings and the farmhouse has a modest extension and internal re-configuration to modernise the living space.

The rationale for converting the barns was driven by a need to protect these historic buildings whilst providing sustainable, energy efficient homes.

Converted Barn
Converted Barn
Timber Clad barn conversion
Converted Barn
Converted Barn

GET IN TOUCH

Our staff bring a wealth of experience from a range of backgrounds to help with your Barn Conversion project. Find out what we can do to help you bring your project to life.